23 Haziran 2015 Salı



Meclis Başkanı kim olacak? İşte olası adaylar

Türkiye Büyük Millet Meclisi bugün yeni milletvekillerle ilk toplantısını yapacak, milletvekilleri yemin edecek.


Bu,  Başkanlığı sürecinin de başlaması anlamına geliyor. Meclis Başkanı seçiminde partilerin tavırları, koalisyon görüşmelerine ilişkin de ipucu verecek. adaylığı için isim açıklayan parti, HDP oldu.
Bu,  Başkanlığı sürecinin de başlaması anlamına geliyor. Meclis Başkanı seçiminde partilerin tavırları, koalisyon görüşmelerine ilişkin de ipucu verecek. adaylığı için isim açıklayan parti, HDP oldu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yeni dönem başlıyor. Milletvekilleri, bugün yemin edecekler.
TÖREN ÖNCESİ SÜRPRİZ GÖRÜŞME
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ı'deki makamında kabul etti.
Baykal, dün Parti Genel Merkezinde milletvekilleriyle yapılan toplantıda 
bazı milletvekilleri tarafından eleştirilmişti. Bugünkü görüşmede Meclis Başkanlığı adaylığı konusunun da gündeme gelebileceği ifade ediliyor.

Görüşme saat 11.20'de başlarken Baykal, "Meclis Başkanlığına aday olacak mısınız?" sorusunu yanıtsız bıraktı.
GEÇİCİ BAŞKAN BAYKAL
İlk oturumda başkanlık koltuğuna, en yaşlı üye sıfatıyla CHP Antalya Miletvekili Deniz Baykal oturacak. Cemil Çiçek, devir teslim töreninin ardından görevini, Geçici Başkan Baykal'a devredecek. Deniz Baykal'a, Başkanlık Divanı'nda en genç altı milletvekili dönüşümlü olarak eşlik edecek. Terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’ın yeğeni HDP Milletvekili Dilek Öcalan da Başkanlık Divanı’nda görev alacak.

AK Parti'nin başörütlü milletvekillerinden Sena Nur Çelik de Başkanlık Divanı'nda görev yapacak. Yemin törenin ardından, Meclis Başkanlığı seçim süreci başlayacak. 27 Haziran'a kadar, başkanlık ve divan başkanlığı için aday başvuruları alınacak. Başkanlık seçiminin ilk turu ise 28 Haziran'da yapılacak.
Başkanlık Divanı’nda yer alacak en genç 6 milletvekili ise şu şekilde:
Sena Nur Çelik - AK Parti Antalya Milletvekili (29 yaşında)
Fatma Gaye Güler - AK Parti Tokat Milletvekili (27 yaşında)
Dilek Öcalan - HDP Şanlıurfa Milletvekili (28 yaşında)
Enise Güneyli - HDP Mardin Milletvekili (29 yaşında)
Tuğba Hezer - HDP Van Milletvekili (26 yaşında)
Abdurrahim Boynukalın - AK Parti İstanbul Milletvekili (28 yaşında)

HDP'DEN BAYKAL'A ÖZEL RİCA
Türkçe konuşmayı iyi bilmeyen ve yemin töreni için günlerdir Türkçe çalışan HDP Milletvekili Feleknas Uca'nın TBMM Genel Kurul kürsüsünden nasıl yemin edeceği konusunda tartışmalar yürütülürken, HDP'nin bugünkü birleşimi yönetecek Deniz Baykal'dan Uca'nın olası yanlış bir telaffuzuna karşı anlayışlı olmasını istediği öğrenildi. HDP'li Uca'nın Türkçe kelimelerin telaffuzunda sıkıntı yaşıyor olması Baykal'a iletildi. Baykal'ın da HDP'ye telaffuzdan kaynaklı hataları sorun etmeyeceğinin yanıtını verdiği belirtildi.
MECLİS BAŞKANI KİM OLACAK?

Meclis Başkanlığı için ilk aday da belirlendi. HDP'nin adayı, Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat. Kulislerde AK Parti'den Nabi Avcı, MHP'den Ekmeleddin İhsanoğlu ve Murat Başesgioğlu'nun isimleri konuşuluyor. CHP'den ön plana çıkan isimler ise Deniz Baykal ve parti sözcüsü Haluk Koç.

Meclis Başkanlığı için ilk iki turda üye tam sayısının üçte ikisi, üçüncü turda salt çoğunluk aranacak, olmazsa 4. turda en çok oy alan Meclis Başkanı olacak.
MECLİS’TE UZUN MESAİ
Meclis’i bu ilk oturumda uzun bir mesai beklerken 550 milletvekilinin yemin edeceği oturumun 10 saatten uzun süreceği tahmin ediliyor. Vekiller sıra sıra kürsüye çıkarak anlaşılır bir şekilde ve Türkçe olarak Anayasa’da yazılı milletvekili yeminini okuyacak. Her vekilin yeminini 1 dakika süreyle okuduğu hesaplanırsa Meclis’te hiç ara verilmese bile bu yaklaşık olarak 10 saatlik bir zamana denk geliyor.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YEMİN TÖRENİNİ İZLEYECEK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Meclis’te bugün yapılacak yemin törenini izleyeceği bildirildi. Erdoğan, saat 15’te başlayacak oturumu Genel Kurul’da Cumhurbaşkanı’na ayrılan locadan takip edecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder